Gratin Dauphinois
Dieses Gratin ist ein französischer Comfort-Food-Klassiker.
Gratin Dauphinois
Dieses Gratin ist ein französischer Comfort-Food-Klassiker.
Werkzeuge
Zutaten
30 g Butter
1,5 EL Mehl
375 ml Milch
225 ml Creme
3 Knoblauchzehen
1,5 TL Salz
1 TL Pfeffer
6 Zweige frischer Thymian
1 TL Muskatnuss
1,5 kg potatoes
105 g gruyère cheese
Schritt für Schritt
Butter in einem Topf bei mittlerer Hitze schmelzen lassen. Mehl dazugeben und mit einem Schneebesen 2 Minuten umrühren.
Nach und nach unter Rühren Milch und Sahne hinzugeben und aufkochen lassen. Knoblauch schälen und fein würfeln. Knoblauch, Salz, Pfeffer, Thymian und Muskatnuss in den Topf geben und bei niedriger Temperatur 5 Minuten köcheln lassen.
Peel the potatoes. Insert the reversible slicing/shredding disc on the slicing side to the food processor. Push the potatoes through on speed 1.
Reverse the disc to the shredding side and grate the cheese on speed 2.
Brush an ovenproof dish with butter. Make a layer of cream mixture. Add 1/3 of the potatoes. Top with sauce and sprinkle with 1/3 of the cheese. Continue for 2 more layers. Do not sprinkle the last layer with cheese but put it aside.
Cover with aluminium foil and bake in the oven for 1 hour. Remove the aluminium foil. Sprinkle with cheese and place in the oven for another 15 minutes at 200°C until the top is browned.